Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Po streľbe na Roberta Fica je v ohrození ďalší európsky premiér: Tuskovi sa vyhrážali smrťou!

Poľský premiér Donald Tusk
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA – Svet obleteli v stredu 15. mája zábery z Handlovej, kde bol spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Ten je už po náročnej operácii stabilizovaný, no naďalej v kritickom stave. Tento incident bol útokom na najdôležitejšieho člena vlády SR. Prešlo len niekoľko dní a už sa objavili protivládne vyhrážky aj v iných európskych krajinách.

archívne video

Emotívna tlačovka ministrov Kaliňáka a Šutaja Eštoka? Stav premiéra je kritický (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Z útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica bol obvinený spisovateľ Juraj C. (71). Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) sa pred médiami vyjadril, že hoci bol útok v Handlovej politicky motivovaný, páchateľ nepatril k žiadnym politickým skupinám. "Môžem potvrdiť, že táto osoba nie je členom žiadnej pravicovej alebo ľavicovej radikálnej skupiny."

Poľský premiér v ohrození

Necelý deň od strašného útoku na slovenského premiéra sa objavili ďalšie obavy o útok na štátneho predstaviteľa. Tentoraz ide o poľského novozvoleného premiéra Donalda Tuska. Ten na sociálnej sieti X uverejnil príspevok jedného profilu, ktorý Juraj C. za útok pochválil a vyzýval na zavraždenie Donalda Tuska.  

"Slováci nám dali príklad, čo robiť s Donaldom Tuskom, pokiaľ zlyhá CPK," píše sa v príspevku. Euractiv uvádza, že to bol odkaz na Central Communications Port, megaprojekt bývalej vlády Právo a spravodlivosť (PiS, ECR) na výstavbu nového letiska asi 40 kilometrov juhozápadne od Varšavy. Tuskova vláda je však voči tomuto projektu skeptická. Tusk napísal, že od včera sa toho stalo veľmi veľa a ukázal na ďalší príspevok. "Fica dnes zastrelili. Tusk má strach v očiach strach, očakáva aj on niečo podobné?"

"Tak končia Putinovi priatelia. Tusk bude teraz dávať pozor," spomenul niekto ďalší.

Obviňujú sa navzájom 

V Poľsku sa dve hlavné strany, Tuskova občianska platforma (PO, EPP) a Právo a spravodlivosť (PiS, ECR), navzájom obviňujú z prepojení na Putina a ruskej propagandy v krajine. Minulý rok bol 43-ročný muž odsúdený na 10 mesiacov väzenia za to, že sa vyhrážal Tuskovi zabitím.

Aj keď Tusk a Fico majú v mnohých veciach odlišný názor, vrátane vojny na Ukrajine, poľský premiér po streľbe v Handlovej prejavil súcit. "Šokujúce správy zo Slovenska. Robert, moje myšlienky sú v tejto veľmi ťažkej chvíli s tebou," napísal niekoľko minút po prvých správach o útoku na X.

Viac o téme: PremiérVaršavaSociálne sieteVyhrážanie saPoľskoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu